Èdip Rei



                                          

      Èdip Rei:
Èdip era el fill de Laios i Iocasta, que eren els reis de Tebes. Un Oracle els va dir, que el seu fill mataria al seu pare i que es casaria amb la seva mare,aixi que varen decidir fermar al nin als peus i donar-li a un criat, que l' abandonaria  a les muntanyes. El va trobar un  pastor que va portar al nin a la seva ciutat i li va donar a Pólib i a na Meribea , que com no tenien fills, el van adoptar. El van anomenar Èdip, que significava "peus inflats", per les fortes lligadures.

 Quan Èdip ja era gran, va anar a la ciutat on es va trobar amb una Èsfinx anomenada Cantora que presentava enigmes als viatgers i se 'ls menjava si no coneixien la resposta. A Èdip li va presentar el següent enigma: "Quin es l' ésser que primer camina amb quatre potes, després amb dues i més tard amb tres, i com més potes fa servir més dèbil és? " Èdip va contestar que era l' home, i l' Esfinx al veure que la resposta era correcta, va decidir matar-se, el poble de Tebes, agraït, li va concedir la mà de la reina Iocasta, el marit de la qual havia desaparegut feia poc.Van tenir dues filles i dos fills.

Al cap d' uns anys, una terrible pesta va començar a assolar la ciutat de Tebes, i aquesta només s' acabaria quan el culpable de la mort de Laios, fora mort o desterrat. Èdip va començar una investigació per a trobar el culpable, i va arribar a la conclusió que el culpable era el seu cunyat Creont, ja que, a ell li interessava matar al rei per a quedar-se amb tot el poder. Però Creont li va dir que el verdader culpable era ell. Com Èdip es va sorprendre molt de l' acusació que li havia fet el seu cunyat, li va preguntar a la reina coses sobre la mort del seu difunt marit, les quals coincidien amb l' home que havia matat feia alguns anys.

Un dia va arribar a palau un missatger, per a comunicar a Èdip que el seu pare havia mort. Èdip es va sorprendre, ja que l' oracle deia que mataria a son pare i es casaria amb la seua mare, i en canvi, el seu pare havia mort de vell. Per a resoldre dubtes, van cridar al criat va contar que es va apiadar del nen i que li va donar al missatger, que fa molts anys era el pastor que estava per les muntanyes, i va donar als reis de la seva ciutat. . Èdip, desesperat se 'n va anar a buscar a sa mare, i quan va entrar en la cambra, la va veure morta , i va agafar una agulla per treures els ulls, per a no veure més tots el mals que havia fet.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Comença la segona avaluació!!!!

Antígona